2020

май

Секрети за намиране и наемане на добър копирайтър

0   (0)

Копирайтинг – дали това е творческа или просто рутинна работа? 

Как работодателят да модерира правилно своята обява на тема: търся копирайтър? 

Какво трябва да знае един копирайтър, който иска да си намери работна позиция, която е добре платена? 

На тези въпроси ще намерите отговори в настоящата статия, която разглежда два основни въпроса: как работодателят да намери добър копирайтър и обратното – какво трябва да направи копирайтърът, за да бъде нает на работа.

Приятно четене.


Ето няколко секрета за работодателите как да намерят добър копирайтър.

В Интернет всеки ден излизат обяви с ключова дума(keyword): търся копирайтър. Намирането на човек, който е професионалист в тази сфера, никак не е лесно. На пръв поглед, когато работодателят (физическо лице или фирма)напише в търсачката – copywriter работа, излизат страшно много кандидати. Понякога за една такава свободна позиция, кандидатстват с автобиографии около сто човека без специализация и само десет истински професионалисти.

Как да се ориентира работодателят, когато разглежда обяви за копирайтър работа?

Разбира се, че той първо прегледа всяка изпратена автобиография или портфолио. После избира копирайтъри, който смята, че са подходящи за обявената от него позиция и задължително прави тестване на избраните от него кандидати с написвате на определен текст. Накрая той се спира на един или няколко автора в зависимост от задачата, която иска да се изпълни от тях. В същото време работодателят отделя време за интервю с кандидата както онлайн, така и за разговор по телефона.

Задължително възложителят трябва не само да прочете текста, но и да го покаже на определена целева група, за да сондира нейното мнение. Важно е и да се уточни и конкретизира спецификата за написването на текстовете, обема работа и, разбира се, заплащането.

Обикновено в такива случаи има пробен период преди копирайтърът да започне да работи в дългосрочен план.

В някои случай работодател пуска обява с текст: copywriter работа за еднократен проект, което е свързано със същите стъпки, за които вече обяснихме.

Ако трябва да обобщим: работодателят винаги трябва, когато търси copywriter за работа:

  • внимателно да прецени подадените кандидатури за позицията преди да наеме копиратйтъри;
  • интензивно да тества избраните кандидати с реални вътрешни проекти в началото;
  • постоянно да стимулира копирайтърите да се развиват професионално, използвайки финансови бонуси, специализирани семинари, онлайн и офлайн програми за обучение в сферата на копирайтинга.

Копирайтър търси работа: ефективни техника за наемане на работа.

Но нека разгледаме и обратната страна на медала. Има много хора, които са с претенцията, че са чудесни копирайтъри. 

Но каква е истината? 

Да, някои от тях са професионалисти, а други просто не притежават нужните умения. Ако имате желание да си намерите работа като копирайтър, то трябва да следвате няколко важни принципа. Ето кои са те:

Най-важното е първо да се регистрирате онлайн като копирайтър за работа в сайтове за фрийлансъри или виртуални трудови борси. В противен случай изобщо не е възможно да си намерите работа. 

И още една тънкост: ако искате да имате успех, задължително инвестирайте в платени акаунти в сайтове за фрийлансърски услуги. Платените акаунти дават много повече възможности за достъп до оферти от работодатели. Така при въвеждане на ключовата дума (keyword)– копирайтър (copywriter)в търсачката десетократно повече работодатели ще виждат позицията ви. За целта  е нужно перфектно портфолио или автобиография, ако нямате още опит в тази сфера като copywriter за работа.

И все пак главното в тази ситуация е първият контакт с бъдещия работодател. 

Нашият съвет е: направете го колкото е възможно по-просто, няма нужда да обсъждате нищо конкретно и се стремете да поддържате позитивен диалог. Освен това, ако общувате по електронен път 90% от успеха при наемането на човек за обявената позиция, са прецизните отговори на допълнително зададените въпроси и тестовата статия или материал, който трябва да напише.

Специалистите в бранша са на мнение, че добрият copywriter при работа трябва да има:

  • Отлична ерудиция, адекватност, независимост при вземането на решения.

Тук коментарите са излишни.

  • Опит в редактирането на текстове и преводи, както и основни познания за SEO.

Опитът при писане на текстове от различни видове (статии, SEO текстове, бюлетини, публикации, продуктови статии, прессъобщения, новини и др.) дава огромно предимство.В същото време добрите копирайтъри знаят перфектно как да си служат с точната ключова дума (keyword).

  • Перфектна граматическа и стилистическа подготовка.

Да се научи човек да пише грамотно е много дълга история. Ако копирайтърът не се е научил на това през годините на обучение в училище и университета, вече е малко вероятно да стане идеален в това отношение.

Ако един човек пусне свои обяви за работа като копирайтър, то той трябва да бъде наясно и какво възнаграждение ще иска да получи за свършената работа. 

Запомнете: всеки копирайтър при работа извършва трудоемка интелектуална дейност, която трябва адекватно да получи финансово възнаграждение, защото става дума за постоянно обучаващ се специалист. 

Оказва се, че работодателят и комирайтърът са един екип. Те не трябва да влизат в конфронтация, нужно е да спазват етичните норми при разработване на всякакви писмени текстове и да бъдат изключително гъвкави във всяка една ситуация.

 

Няма коментари
Добавянето на коментари е достъпно само за регистрирани потребители