2020

май

Какво е графичен дизайн през 2020 г. и как да намерите работа?

0   (0)

Какво е графичен дизайн през 2020 г. и как да намерите работа?

 

Ако планирате да станете графичен дизайнер, прочетете подробно.

Търсите работа като графичен дизайнер ?

10 съвета от световноизвестни дизайнери


Видове графичен дизайн

 

Графичният дизайн решава много различни проблеми с помощта на цветове, форми, изображения, композиции и типография. Невъзможно е да се решат някакви проблеми по един начин или инструмент, така че има няколко вида графичен дизайн. Обикновено хората се специализират в една вид работа за графичен дизайнер, но днес трябва да сте гъвкави и да задълбочите във всички области на индустрията.

 

01 Графичен дизайн - работа по визуалната идентичност на марката

 

няколко определения ...

 

Брандирането е изкуството да търсите, изяснявате на значенията и да ги превеждане в точни изображения, за увеличаване на печалба.

 

Дизайнът на марката е проектна дейност за създаване на индивидуална визуална среда на марката, която показва основните стойности и емоционални характеристики на продукт или услуга в комуникационни медии.

 

Визуалната идентификация на дадена марка - начин по който компанията създава връзка с публиката. Графичният дизайн използва визуални елементи, които предават корпоративна идентичност и създават лицето на марката. Визуалната идентификация може да разкаже историята на компанията, да предаде опит и емоции.

 

Участващи в такива проекти графични дизайнери, работят с логата, типографии, библиотеки на изображенията, спектър на цветове, визитки, бланки и други визуални компоненти на марката.

 

За да запазят темата за брандирането, графични дизайнерите разработват ръководства за стил. С тяхна помощ всички продукти и визуални представи на марката запазват единството на стила, подкрепяйки основната концепция.

 

Примери:

Лого.

Бранд дизайн 

02. Рекламная графика

 

Маркетинговите събития насърчават за вземането на правилно решение от публиката. Ефективният маркетинг е основата на желанията и нуждите на аудиторията. Това е начин за комуникация, което е пряко от полза, например, за увеличаване на продажбите. Тъй като визуалното съдържание е по-привлекателно за зрителя, графичният дизайн помага да се решат проблемите на комуникационния маркетинг.

Маркетинговите дизайнери създават активи за прилагане на маркетингова стратегия. Все повече и малки фирми наемат на работаграфичен дизайнер в маркетинговия отдел. 

Дизайнерът може да работи само върху определен тип проект, като реклама в Интернет, или да създава всички инструменти за визуален маркетинг.

Традиционната печатна графика става все по-малко и по-малко популярна. Той е заменен от дигитални продукти, които са по-удобни за използване, динамични и с голям обсег на аудитория.

Примери:

Рекламни банери в списания и интернет.

Пощенски картички и листовки

Плакати и външна реклама.

Инфографика и брошури.

Презентации на PowerPoint

Реклами в социални мрежи.

Уебсайт стил.

 

03. Графичен дизайн на потребителски интерфейс (UI)

Потребителски интерфейс (UI) е инструмент за взаимодействие между потребители и приложения. Интерфейсният дизайн изисква детайлен дизайн на всички елементи, за да се гарантира максимална използваемост на приложението.

Работа с графичен дизайнът на потребителските интерфейси съдържа всички елементи, които по един или друг начин взаимодействат с аудиторията: екран, меню, бутони, полета и други. Дизайнът трябва да направи интерфейса не само привлекателен, но и функционален, удобен. Графичният дизайн е отговорен за естетическата част, която трябва да отчита техническата функционалност на проекта.

Графичният дизайн е работа, която задължително трябва да отчита техническата функционалност на проекта

Примери:

Настолни и мобилни приложения.

Уеб ресурси

Игри.

 

Графичният дизайнер UI работи в тясно сътрудничество с UX дизайнера. Следователно, в допълнение към уменията за графичен дизайн, той трябва да разбира принципите на UI / UX, адаптивността и уеб разработката. Професионалният дизайнер на потребителски интерфейс трябва да владее езици за програмиране: HTML, CSS и JavaScript.

 

04.  Графичи публикации 

 

Публикациите са дълги съобщения за комуникация с публиката, които традиционно се предават чрез печатни медии. Това са книги, вестници, каталози, списания и други журналистически продукти. Дигиталните ресурси имат подобни форми на комуникация, които също изискват дизайн и разработка.

 

Дизайнерите на графични публикации работят предимно с оформления. Работата на графичен дизайнер обаче включва и създаването на обработката на снимки и илюстрации. Голяма роля се отдава на шрифтове и други функции на текста. 

Можете да създавате стила на журналистическите продукти като графичен дизайнер на свободна практика или част от дизайнерска агенция.

 

Примери:

Книги и справочници.

Вестници и списания.

Бюлетини и доклади

Каталози и инструкции.

 

Дизайнерът на публикации трябва да притежава организационни умения и схематично дизайнерско мислене. Важно е да можете правилно да подготвите проекта за печат или публикуване в цифрова среда.

 

05. Графичен дизайн на опаковки

Повечето продукти от всяка група изискват опаковки за съхранение, идентификация и продажба. Дизайнът на опаковката е пряко свързан с потребителя и може да определи окончателното решение за покупка. Кутия, бутилка, торба, контейнер или кутия е ценен маркетингов инструмент, който трябва да бъде привлекателен.

Дизайнерите на опаковки започват с създаването на концепция и я допълват след отпечатване на крайния опаковъчен продукт. 

 

Примери:

Хартиени и пластмасови етикети.

Картонени, пластмасови, метални и дървени кутии.

Бутилки и други контейнери с продукти.

Опаковки и чанти.

Графичен дизайнер на опаковки може да се специализира в определен вид печатен продукт или в конкретна индустрия. Но във всеки случай той трябва да притежава умения за индустриален дизайн и да работи в тясно сътрудничество с търговците, за да отговори на исканията на клиентите.

По очевидни причини опаковката е най-търсената и най-високо платената работа за графичен дизайнер в София

 

06. Графичен моушън дизайн

 

Моушън дизайнн е графика, която се движи. Моушън дизайнн проектите могат да съдържат анимации и видео ефекти, снимки и триизмерни обекти. Този вид графичен дизайн се използва само в дигиталната среда: уеб съдържание, телевизия, кинематография.

Поради тази причина, за графичен дизайнер, дистанционна работа по Моушън - това е любим избор

Моушън дизайнн сравнително наскоро се отвори за дизайнери. Преди това в тази област имаше само специалисти по телевизия и кино. Днес анимираните графики се използват в реклама, презентации, интерфейси, видео инфографика и други цифрови проекти. Всеки ден се намират нови области на приложение на моушън дизайнн.

 

Примери:

Анимирани Лого 

Презентации.

Реклами и банери.

Уеб сайтове и приложения.

Видео игри и анимация.

Информационни и образователни видеоклипове.

 

07. Графична дизайн на среда

Този тип графичен дизайн е посветен на стилизацията на средата, в която се намира аудиторията. Той обединява хората с околната среда, увеличавайки степента им на доверие, информационно съдържание или ангажираност. Следователно графичният дизайн на средата може да действа като маркетингов инструмент, да опрости навигацията по търговската площ или да задържи вниманието на аудиторията.

Специален тип дизайна на среда е wayfinding. Това е набор от елементи, които помагат на хората да се движат през търговска или обществена зона. Това са табели с надписи, ориентири с посока и други съвети. Бързият растеж на популярността на интерактивните дигитални продукти не е заобиколил wayfinding.

Тъй като повечето изложби и презентации се провеждат в столицата,

най-доброто място за работа по графичен дизайн е София 

 

Примери:

Печатни табели и съобщения.

Музейни изложби.

Офис стайлинг.

Интериорът на магазина.

Видеореклама на монитори.

Стайлинг места за събитието.

 

Сферата дизайна на средавключва голям брой свързани индустрии: графика, интериор, архитектура, пейзажи, индустриален дизайн. Ще бъде изключително трудно да се планира мащабен проект без помощта на специалист в друга област, така че е важно да се работи с маркетолози, архитекти, арт директори. Професионален дизайнер на среда трябва да чете архитектурни планове.

 

08. Изкуство и илюстрации в графичния дизайн.

 

Дизайнерите създават композиции от готови елементи или създават нови форми, стилове, оформления. Илюстраторите създават оригинални произведения на изкуството, които могат да приемат всякаква форма - от изобразително изкуство до илюстрации на книги. Графика и илюстрация са две различни области, които често се комбинират за постигане на една цел.

 

Тази индустрия е най-доброто място за надомна работа за художници.

 

 

                        10 съвета от световноизвестни дизайнери специално за вас.

 

1. Разберете какво наистина иска вашият клиент.

 

Етапът на дискусия е един от най-важните. Никога не бързайте с въпроси; изтеглете възможно най-много информация от клиента. Трябва да копаете по-дълбоко, практически да влезете в мозъка на клиента и да направите най-точната картина на това, което той иска. По този начин ще има повече шансове да се избегнат безкрайни редакции.

 

Апт директор на Force24 Джон Станьон (John Stanyon): 

Най-важният въпрос: От какво наистина се нуждае клиентът? 

Задачата, дадена от клиента  често е „дизайнерското решение“ на клиента, а не проблемът, който той иска да реши.

 

2. Клиентът е прав, дори и да не е така.

За кого работиш? Точно така, на клиента. И той разбира собствения си бизнес по-добре от другите.

 

Според Адам Морис (Adam Morris), водещ дизайнер в Made By Many:

Оставете егото си зад вратата. Клиентът - окончателен съдия на това дали вашият дизайн е успешен.

 

Старши дигитален дизайнер на Stickyeyes Греъм Макдонъл (Graham McDonnell) добавя:

Дизайнът винаги е субективна визия и въпреки че можете да знаете всичко за най-новите дизайнерски тенденции, да имате безупречен вкус, като правило клиентът познава аудиторията си по-добре от вас.

 

3. Координирайте резултатите на първите етапи

Бен Улф (Ben Woolf), креативен директор на RPM, съветва:

Предварително съгласувайте всеки етап от изпълнената поръчка. Сякаш очевидното нещо, но въпреки това много проекти започнаха без поетапно одобрение и претърпяха огромни загуби.

 

4. Първо писалка и хартия

Когато създавате дизайн, не можете да го направите без обикновена писалка или молив и лист хартия.

Според дизайнера на Луис Майкъл Ибрахим Хайнс (Michael Ibrahim Heins):

Писалка и хартия помагат да насочите ума си към съдържанието, да се освободите от ненужните мисли и да не се разсейвате напразно. Мисълта започва да се появява на хартия, оставяйки настрана притесненията кой шрифт да изберете и колко голяма трябва да бъде колоната на менюто.

 

Ед Болтън (Ed Bolton):, директор на Fitch Design:

Компютрите ограничават зрението до това, което вече съществува, без да показват какво друго може да бъде създадено.

 

5. "Сутрин вечер е по-мъдър"

UX дизайнер на Foolproof Роб Стерри (Rob Sterry) смята, че:

Направете почивка от работата, направете почивка от дизайна и след това я оценете със свеж поглед - все едно да видите дизайна си за първи път. 

 

6. Стартирането отначало това е нормално.

Например, Мартин Уелс (Martin Wells), креативен директор на Onebite, ви съветва да не се натъквате на една идея, опитайте се да направите нещата по различен начин.

 

А главният креативен директор на рекламна агенция DigitasLBi, Крис Кларк (Chris Clarke), предлага по-философска гледна точка:

„Времето никога не е достатъчно, за да направиш нещо, но достатъчно, за да го направиш отново.“

 

7. Проверете вашия дизайн

Според водещия създател на FCBInferno Адриен Рафос (Adrien Raphoz):

Ако дизайнът на вашето лого не работи в черно-бял формат 2х2 см - това е разхвърлян дизайн. Дизайнът трябва да работи в различни мултимедия, така че трябва да проверите как изглежда на печат, в уеб браузъри и на мобилни устройства.

 

8. Спрете навреме

В творческите въпроси е особено важно да разберете кога да спрете. Не забравяйте - полетът на фантазия практически няма граници.

Според свободния дизайнер на FindMeaGift Роб О'Нил (Rob O'Neill):

Ако всъщност сте завършили проекта, но обмисляте дали да добавите още няколко докосвания - това е знак, че е време да спрете.

 

Директорът по дизайн на Lewis Скот Уокър (Scott Walker)  подкрепя изявлението на O'Neill, убеждавайки, че последната стъпка в процеса не е добавяне, а по-скоро премахване на допълнителни елементи от оформлението.

Когато мислите, че сте завършили проект, не се колебайте да изтриете всичко, което е ненужно и в резултат на това да получите чиста и подобрена работа.

 

09. Научете се да приемате критиката

Ед Болтън (Ed Bolton), директор на Fitch Design:

Критиката е неприятна и трудна част от работата на дизайнера. Особено, когато влагате цялата си сила и душа в своя проект и се гордеете с резултата. Но от друга страна, без конструктивна критика, няма да има подобрение ...

 

10. Прочетете внимателно техническите задания

Съвети от Стивън Скот (Steven Scott):

Това е просто - винаги внимателно прочетете тестовата задача. Прочетете го веднъж, за да се запознаете и да разберете за какво става въпрос. След това прочетете втори път, за да подчертаете ключовите точки. Удивително е колко дизайнери игнорират TK, разчитайки изцяло на устен диалог с клиента.

Няма коментари
Добавянето на коментари е достъпно само за регистрирани потребители
  • Няма тагове